Szerelékkészítés

Telefon: +36 93/510-263 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Regisztráció
compóA zsinór minden horgászfelszerelés alapvető része. Helyes megválasztása gyakran meghatározza a horgászat  eredményességét is. A parton teljesen biztosnak kell lenned felszerelésedet illetően. A régi mondás szerint a horgász fogja a halat és nem a horgászbotja. A jól összeválogatott felszerelés lehetővé teszi, hogy elsősorban a horgászásra, és ne a felszereléssel való küszködésre összpontosítsd a figyelmedet. Ez az elv főképp a zsinórra érvényes, amelynek egyszerűen nagyon jó minőségűnek kell lennie. Lánchoz is hasonlíthatjuk, amely csak annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme. Elég a legkisebb hiba, és már nem is bízhatsz meg benne. Néhány szó a zsinórról…

A nylonzsinór megjelenéséig a negyvenes években, a horgászat lehetőségeit a lenből vagy selyemből font zsinórok használata korlátozta, amelyeket minden alkalommal le kellett venni az orsóról és meg kellett szárítani. A nylonzsinórnak erre már nincs szüksége. Elég, ha a horgászkirándulások közötti időszakokban az orsó dobját sötét és száraz helyen tartjuk, és néhány hónaponként cseréljük a zsinórt. Erre azért van szükség, mert az ultraibolya sugárzás, és a víz gyengíti a damil teherbírását. Általában elég 100 méter zsinór az orsón. Az orsók többségének dobja azonban mély, és több damil is elfér rajta. Alátétként jobb olcsó damilt használni, ahelyett, hogy az egész dobot nagyon jó zsinórral töltenénk fel.
horgász

A zsinór helyes kiválasztása
A damillal ugyanaz a helyzet, mint minden más áruval – minősége az árától függ. Az olcsó rendszerint vacak is. A leggyakoribb hibák: a dobról letekeredve őrzi a menetek alakját, szálkásodik, kopik, valamint könynyen gubancolódik, ezért nehéz vele dobni. Az sem ritka, hogy átmérője más, mint amit a gyártó a csomagoláson megad. A márkás, jó minőségű damilok sem mindig mentesek ezektől a hibáktól. A dobon, vagy csomagoláson viszont pontosan szerepel a gyári vastagság és szakítószilárdság.
compó
A nagy, harcias halak fogásához, amilyen ez a compó is a képen, nem feltétlenül kell nagyon erős zsinór, hacsak a horgászhelyen nem nagyon dús a növényzet és nincs sok akadó. Nyílt vízen vékony zsinórral is partra vezethetünk egy ilyen halat, feltéve, hogy illik a horog méretéhez és a horgászbot fajtájához is. A hal szabadon húzhatja le a zsinórt és úszhat, amerre csak akar, nem kell attól félnünk, hogy sikerül megugrania.

A damilok fajtái
Minden jól felszerelt horgászbolt nagy választékot kínál a damilokból. Sajnos, ha az orsón információt keresel az adott fajta damil rendeltetéséről, könnyen csalódhatsz. A gyártók – ki tudja miért – nem szívesen adják meg az alkalmazásukkal kapcsolatos adatokat.
zsírozó
Ha távolra horgászol folyóvízen, sokáig a víz felszínén maradó zsinórt használj. Ahhoz, hogy az úszó zsinór sokáig a felszínen maradjon, a „line-greaser” nevű ügyes, a zsinór zsírozására szolgáló kis eszköz szükséges. Időnként fel kell illeszteni a botra, és néhány dobásonként átfuttatni rajta a zsinórt.

Előnyök és hátrányok
A süllyedő damilból van a legtöbb fajta. Általában a fenekező horgászathoz és gyakran az úszózáshoz is használjuk. Némelyik azonban fennmarad a víz felszínén, és éppen ezek alkalmasak úsztatós horgászatra (távoli vagy bolognai technikával) a gyors sodrású folyókban. Egy jó eladó meg tudja mondani, melyik fajták merülnek, és melyek maradnak a felszínen. A szín – vannak színtelen damilok is, de általában a szürke, a barna és a kék különböző árnyalataiban készülnek, és vannak foszforeszkáló, p1. türkiz vagy narancs színűek is. A gyakorlatban nem sok jel mutat arra, hogy a zsinór színe nagyobb szerepet játszana. A halak valószínűleg a színétől függetlenül úgyis látják a zsinórt. Érdemes viszont figyelni a fényére. A fényes zsinór a mattal ellentétben visszaveri a fényt és elriaszthatja a halakat. A damil nyúlása – a közönséges damilok bizonyos mértékig nyúlnak, és ez általában nem is zavaró a fenekező vagy úszós horgászatban. A rugalmasabb zsinór enyhíti a bevágást és nagy szerepet kap a fárasztásban. Nagy távolságra való horgászásnál azonban éppen a jelentős nyúlás nehezítheti a horog eredményes akadását. Ezért ilyen esetekben mindenképpen valamelyest keményebb, sprődebb damilokat használjunk. Nagyon fontos, hogy
a pergető horgászat is megköveteli a minimális nyúlást. Erre azért van szükség, mert a ragadozók szájürege lényegesen keményebb, a horog, csak kellően erős bevágást követően akad biztosan. Vannak akik nem kedvelik a merevebb zsinórokat, ők a lágy damilokra esküsznek. Egyes fajták ugyanis még a vastagságuk ellenére is megőrzik hajlíthatóságukat, igaz ez az átlagosnál alacsonyabb szakítószilárdsággal párosul. Egy hal fárasztásánál azonban semmilyen erős zsinór nem pótolhatja a hal kirohanásait remekül parírozó lágy damilt.
mosogató szer szivacs

Süllyedő zsinór
Ezt a fajta zsinórt elsősorban a fenekező horgászatban használjuk. A folyékony mosogatószer segít a zsinór elsüllyesztésében, mert megtöri a víz felületi feszültségét. Adagolhatjuk közvetlenül az orsóban lévő damilra, de van jobb megoldás is. Ragassz egy darabka szivacsot a bottartó keresztrúdjára. A vízparton nedvesítsd be, majd csepegtess rá egy kis mosogatószert (kis kép). Néhány bedobásonként úgy csévéld fel a zsinórt, hogy a szivacson végigcsúszva a mosogatószer vékony rétegben bevonja. Ez megnöveli a zsinór élettartamát is, mert kenés közben egyúttal megtisztítod a szennyeződésektől.

Befagyott gyűrűk
A hideg téli napokon, amikor a hőmérséklet fagypont alá sülylyed, a dobról lefutó zsinór hozzáfagy a vezet6gyGrMöz, vagy belefagy a spiccgyűrűbe. A jég felolvad, ha a botot belemeríted a vízbe, de nem ez a jó megoldás. Sokkal hatásosabb a glicerin. A horgászás megkezdése előtt, és közben is időnként cseppents néhány csepp glicerint a vezetőgyűrűkre.

Előkék

Az édesvízi halak többsége gyakran nagyon kényesen kap. Ekkor a vastag, vagy merev zsinórok gyanakvóvá teszik őket, fel sem veszik a csalit, ha mégis, akkor azonnal ki is köpik. Ilyenkor szükséges vékony zsinórt használni – előkét kötni a főzsinórra. Ha az orsó és a horog közötti egész szakaszon finom, vékonyabb zsinór van, kizárólag a legkönnyebb fenekező vagy úszós szerelékeket használhatjuk. Ez azonban nem a legjobb megoldás. Ha netán egy nagyobb hallal kell megküzdened, vagy e1akadsz, a zsinór bárhol elszakadhat. Így aztán az egész végszereléket elvesztheted, és a halad elmenekülve sok méter damilt húz maga után. Ezért a főzsinór és a kritikus rész (horog, ólom) közé mindig iktass be előkét. Ez, egy darabka, az orsón lévőnél egy fokkal kisebb szakítószilárdságú zsinór. Elakadáskor így szerelékednek csak ezt a részét veszíted el. Előkére köthetsz horgot, például az úszós, vagy az általános fenekező horgászatnál. Ekkor az előke hosszát az határozza meg, hogy mire horgászol és milyenek a mederviszonyok. Akadós helyen rövid előkét használj, ragadozó halakra horgászva pedig inkább hosszabbat. Az ólmot is gyakran kötik előkére, főként tapogatásnál. Ekkor a horog a főzsinór végére kerül, és a feneket szántó tapogató ólom szakad, ha akadóba húzzuk a szereléket.
táblázat

Kiegyensúlyozott felszerelés
Logikusnak tűnhet, hogy a zsinór szakítószilárdságának azoknak a halaknak a súlyához kell igazodnia, amilyeneket fogni akarsz. Például egy 2,5 kg súlyú halhoz legalább 2,5 kg szakítószilárdságú zsinórt kellene használni. Ha puszta kézzel kellene kihúznod a zsinórt és kiemelned a halat a vízből, ez igaz is lenne. Általában azonban a hal rohamait csillapító horgászbotot, a zsinórt fékezve kiengedő orsót és kiemelő szákot használunk, így a zsinórra tulajdonképpen sohasem hat a hal teljes súlya. Ezért aztán viszonylag könnyű szerelékkel is partra emelhetünk aránylag nagy halakat is, feltéve, hogy a felszerelés többi része összhangban van a zsinórral.
damilok
A damilok nagyon sokféle színárnyalatban kaphatók. a zsinór színénél azonban sokkal fontosabb annak a tisztázása, hogy süllyed-e, vagy úszik-e a vízen. Kérj a boltban segítséget a megfelelő kiválasztásához.

Például: ha pontyozó botot, 3,6 kg szakítószilárdságú fő zsinórt, 0,45 kg szakítószilárdságú előkét és 2-es horgot használsz, az előke bevágáskor el fog szakadni, mivel a botot, a zsinórt, az előkét és a horgot roszszul válogattad össze. Viszont ha könnyű akciójú sportbotot és 0,9 kg szakítószilárdságú fő zsinórt használsz 0,45 kg-os előkével és 20-as horoggal, bevágáskor semminek sem szabad történnie, és nagy esélyed van még egy 2,5 kg súlyú hal kiemelésére is. Altalánosságban minél kisebb a horog és minél vékonyabb az előke, annál több a kapás, mert a finom szereléken a csali nagyon természetesnek látszik. Nem mindig érdemes azonban finom szereléket használni. Nagy, harcias halakra vadászva nehéz felszerelésre van szükség. A felszerelés megválasztását jelentősen befolyásolja még: a vizek fajtája (álló, lassú vagy gyors folyású), a horgászhely jellege (akadós vagy sem), valamint a halak táplálkozásának módja az adott napon.

Csomók az előkén

Ellenőrizd az előkét minden fárasztás vagy akadás után. Néha felcsévéléskor kis csomó keletkezik a damilon. Ha nem veszed észre, az előke elszakadhat ezen a helyen, ha egy nagy hal veszi fel a csalit. Ez vagy bevágáskor, vagy a halnak a szákba vezetésekor következik be. Sok horgász nagy halakat, sőt kapitális példányokat is elvesztett már így.

Forrás: Halmánia Horgász Portál

Hozzászólás írásához kérlek jelentkezz be!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.