Szerelékkészítés

Telefon: +36 93/510-263 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Regisztráció
dévér Etetőkosarat valamennyi békés hal horgászatához használhatunk. Segítségével hatékonyan és pontosan juttatható el az etetőanyag még a távoli horgászhelyekre is. A kicsi etetőkosarak akkor válnak be, ha a halak félénken kapnak. Ez a dévérkeszeg egy zárt etetőkosárral szerelt készség, gilisztával csalizott horgára kapott. A könnyű fenekezős etetőkosár egy — a …zsinórhoz erősített — kis tartály, amely fokozatosan adagolja a benne lévő etetőanyagot. Nehezekkel ellátott, ezért gyorsabban éri el a feneket. Az etetőkosárba célszerű ugyanazt a csalit tenni, amit a horogra tűzünk. Ez elsősorban akkor előnyös, ha gyors folyású folyóban vagy nagy mélységben horgászunk, amikor nehéz az etetőanyagot és a csalit ugyanarra a helyre dobni, illetve ott tartani.


Mikor használjunk etetőkosarat?

Az etetőkosár használatának módja függ a halak kapókedvétől és táplálkozási helyétől. A halak táplálkozása — etet6kosarat a vízfenéken való horgászásnál célszerű használni, alkalmazásának tehát nincs különösebb értelme akkor, ha a halak a vízfelszín közelében táplálkoznak, és akkor sem, amikor jobban kedvelik, ha a csali a víz sodrával együtt mozog.
A távolság — megfelelő felszereléssel az etetőkosár 50-60 méterre, vagy akar meg távolabbra is dobható. Ez megkönnyíti a horgászatot a szeles folyókon vagy tavakon, amikor a halak a parttól távolabb tartózkodnak, és a körülmények nem teszik lehetővé más módszer vagy eszköz (például csúzli) használatát. Az etetőkosarak fajtai — kétfelé etetőkosár van: nyitott (különféle változatokban) és zárt. Mindkettő egyaránt használható folyón és állóvizeken.
 
etetőkosár
Régebben az etetőkosarakat a primitív, találomra történő horgászásnál használták. Nagy  etetőkosarak modelljei és a horgászási technikák már sokkal kifinomultabbak.

A zárt etetőkosarak sokféle formában,méretben és színben kaphatóak. Némelyiken könnyen cserélhető ólom is van, és nyitott kosárrá is átalakítható. Forgókapoccsal, merev, nylon összekötővel, vagy vastagabb damilból készült hurokkal erősítjük fel őket a zsinórra. Általánosságban érvényes, hogy mindig a lehető legkisebb méretű és súlyú kosarat kell használni.
 
etetőkosár
etetőkosár
Ezek közül a földdugós etetőkosarak közül a rácsos a legmegfelelőbb. A puha műanyagból készült modell a zsinór gyors kitekerésekor feljön a felszínre. Különösen sűrűn benőtt, akadós vízfenéknél válik be.

A nyitott etetőkosár vége nincs lezárva így ezeket nem töltik teljesen tele az etetőanyaggal (csontival, szúnyoglárvával, vagy más szóródó anyaggal, például kendermaggal, kukoricával) majd a végeiket földdugóval zárjuk le. Az etetőanyag kétfelé módon juthat ki a kosárból: részben a lyukakon keresztüli, részben pedig kimosódik a földdugó feloldódása után. A másik típusú etetőkosár mindkét vége lezárt. Megtöltéséhez az egyik dugót ki kell vennünk. Az ilyen kosarak tartalma csak a lyukakon keresztül jut ki.

Választék
Mindkét féle etetőkosár több méretben készül, súlyuk 7 és 85 gramm között mozog. Az, hogy zárt vagy nyitott etetőkosarat választunk, elsősorban attól függ, milyen etetőanyagot akarunk használni — ugyanis a kosár lemerülése utam az etetőanyagnak akadálytalanul kell távoznia belőle. mikor az etetőkosar súlyozásának módjáról döntesz ne feledd: az a célod, hogy a csalit eljuttasd a kívánt helyre, és ott is tartsd. Az erősebb sodrású foglyokban nagyobb mennyiségű nehezékre van szükség, de nem szabad túlzásba esned.
horgász
Aranyszabály, hogy annyira kell megterhelni a kosarat, hogy a vízfenék közelében maradjon. A kosarak egy része állandó súllyal szerelt, más típusoknál a cserélhető súlyokat egyszerűen le lehet húzni. Így az etetőkosár súlyát aszerint változtathatjuk, hogy milyen körülmények között tudunk horgászni.

Kapásjelzés
Az etetőkosarat könnyű fenekező horgászatnál használjuk, Így tetszőleges kapas-jelz6t alkalmazhatunk. A rezg6 spicc a legelterjedtebb, legérzékenyebb és talán a legegyszerűbb módszer. Az etetéses horgászathoz tervezett botok, vagyis a feederek többsége egybeépített rezgő spiccel készül.
Horgászbot és zsinór — fontos, hogy a feederezéshez használt bot és zsinór összhangban legyen. Botok — a lassú és gyors folyású folyók, valamint az állóvizek eltérő követelményeket támasztanak a horgászbottal szemben. 3,3 vagy 3,6 méter hosszú feeder bot mindhárom fele vízre alkalmas. Természetesen léteznek rövidebb botok is, de a hosszabb bottal pontosabban, messzebbre lehet dobni, es bevágáskor is gyorsabb. Ilyen bottal könnyebben urai maradhatunk a helyzetnek a fárasztás során (különösen az akadályozó vízinövények között). gyors folyású vizekre készült botok meglehetősen erősek, hiszen alkalmasnak kell lenniük a 40-90 grammos kosarak hajigálására is (és az sem árt, ha a nyél merevített). Rendszerint nehézkesebb spicctaggal vagy nem csatlakoztatható spiccel rendelkezik. z állóvízi horgászathoz keszii16 botok rendszerint rugalmasabbak, és lágy, rezgő spicc inkább a kisebb 7-21 grammos ólom vagy kosár bedobásara alkalmas. Néha jó hasznát vehetjük a vékony végű botnak is. Ha például nagykiterjedésű a vízen messzire kell dobni, 28 grammos, vagy nehezebb kosárra van szükségünk.
 
feeder kosár
(Teljes méretért klikk a képre)
Hasznos lehet ilyenkor egy vékonyabb, kiegészítő spicctag. Dobáskor a spicc teljesen meghajlik, a bot „izmosabb” része viszont biztosítja a szükséges erőt a szerelek távoli célba juttatásához, míg az érzékeny vég jól jelzi a legóvatosabb kapást is.
 
etetőkosár
(Teljes méretért klikk a képre)
A legjobb, ha teljes zsinórkészletet szerzünk be, a nagyon könnyű kosarakhoz alkalmas 1,1 kg szakító szilárdságú egészen a 85 grammos kosarakhoz szükséges 2,7 kg-os zsinórig. A zsinór szakító szilárdságát a kosár súlyától függően kell megválasztanunk, de mindig igyekezzünk ezt a lehető legfinomabb zsinórt használni, amely meg elbírja az etetőkosarat úgy, hogy az dobáskor nem szakad le. Amikor a zsinór vastagságáról, szakítószilárdságról döntünk ne feledjük, hogy súlya megtöltve akar kétszer akkora is lehet, mint üresen.

Forrás: Halmánia Horgász Portál

Hozzászólás írásához kérlek jelentkezz be!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.