Szerelékkészítés

Telefon: +36 93/510-263 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Regisztráció

Ez az írásunk igazából kicsit kilóg szerelékkészítő sorozatunkból, hiszen a keszegező szerelék elkészítése előtt külön írást szentelünk annak, hogy „rendet rakjunk” az úszók forgatagában. Sokat olvastam a különböző horgászmagazinokban, könyvekben, interneten a keszegezésről. Néhány szóval többnyire elintézik azt, hogy milyen úszót is válasszunk. Pedig sokszor a siker kulcsát jelenti, hogy a körülményeknek megfelelő úszót válasszunk… Nézzük a főbb típusokat!Fém antennás fémszáras úszók: a legérzékenyebb kapásokhoz használt úszók, az antennának nincs felhajtóereje. A fémszár stabilitást ad az úszónak. Csak legritkább esetekben használt úszótípus, „szellemhalakhoz”.

Üvegszál antennás, fémszáras úszók: gyakran használható úszótípus. Érzékeny, de a nagy”tőkesúly”, a fémszár miatt stabil típusok. A vékony üvegszál antenna sajátos optikai tulajdonsága miatt jól látszik. Nagyon gyakran használt, jó úszók. A drótszárat sokan nem szeretik, mert elgörbülhet. Ha nagyon eszik a hal, nagytestű példányokat fogunk folyamatosan, akkor tényleg nem a legjobb választás. Viszont minden egyéb esetben, ha nincs szükség az antenna nagy felhajtóerejére, javasoljuk ezeket a típusokat, mert a sokat emlegetett stabilitás fontosabb, mint legtöbben gondolnánk…

uszo


Üvegszál antennás, karbonszáras úszók: az előző típusoktól a szár anyagában különböznek. A karbon szár strapabíróbb, hajlékony. Ha nagyobb testű és sok halat kell fognunk, ezeket ajánljuk, de hullámzó, áramló vízben kevésbé stabilak, mint a fémszárasok. Az úszó beállása, és ezzel együtt a csali süllyedése kicsit lassabb, mint a fémszárasoknál. A kisebb stabilitással járó mozgás a halakat zavarhatja annyira, hogy ne vegyék fel csalinkat.

uszo


Műanyag antennás fémszáras és karbonszáras úszók: a szár különbségéből adódó eltéréseket az előzőekben már elsoroltuk. A vastagabb műanyag antenna a nagyobb csalikhoz szükséges, illetve áramló vízben, a fenéken sodródó vagy azt érintő szerelék, horog súlyát kell ellensúlyoznia.
uszo
Karbonszáras...

uszo
...és fémszáras.

Hozzászólás írásához kérlek jelentkezz be!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.