Ötletek, módszerek

Telefon: +36 93/510-263 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Regisztráció

Számítógépen lévő képeim között kutakodva találtam rá egy késő tavaszi horgászat alkalmával készített fényképekre. Gondoltam, ha már itt „porosodnak a gépen” papírra kellene vetnem, mi is a története ezeknek a képeknek.

gombóc

Somogyi Balázs versenyhorgász barátommal egyik üres napunkra beterveztünk egy tótszerdahelyirakósbotos horgászatot. De hogy ne legyen a megszokott, unalmas peca előre elterveztük egyikünk etetőanyaggal fog etetni,másikunk pedig csak szemessel, és a végén levonjuk a tanulságokat, tapasztalatokat és közösen kialakítjuk a véleményünket, amit a későbbiekben versenyeken esetlegesen feltudunk használni.

szerdahely
Szinte tükörsima víz és optimális idő várt minket.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem tájgerezünk????- annáljobb úgy sincs. Jelenleg egyikünk sem híve ennek a pecának, lehet az idő előrehaladtával ez változni fog, de egyenlőre tartjuk magunkat ehhez az álláspontunkhoz. Tájgerezés során egy jól eltalált adalékozás is elég ahhoz, hogy valaki versenyt nyerjen. Versenyhorgászok révén, a hétköznapokban is szeretünk eszerint a szabályok szerint horgászni. Nem hiába tiltják a gyurmákat a komolyabb versenyekről. Egy szó, mint száz valaki szereti tájgerezni, valaki nem.
Szóval etetőanyag kontra szemes. Balázsnak jutott az etetőanyaggal, nekem meg a szemessel való próbálkozás. Az etetőanyagos keverékünk a már sokszor bizonyított Timár Mix EliteCarp volt 2 kiló mennyiségben hozzá keverve egy kiló Timár Mix EliteRoach-ot, amely sok olajos őrölt magot tartalmaz és 1 kiló TTX-et (kukoricapogácsát).

 timár
Horgászataink során legtöbbször a Timár mix etetőanyagokat használjuk.

Szemesként búzát és konzervkukoricát használtam adalékban megáztatva, melynek az elkészítése nem vett 5 percnél több időt igénybe, így bőven maradt időm fényképezni és a Balázs etetőanyag elkészítését és etetését végigfigyelni.
Az etetőanyagot egy nagy dézsában keverte össze,először szárazon, amíg a kukoricapogácsa ázott a vízben, majd pár perc múlva a TTX-et folyamatosan adagolva már nedvesen is bekeverésre került az etetőanyag. 

kukorica pogácsa
Ázik a kukoricapogácsa

 etetőanyag
Jól látszik a két etetőanyag szín és szemcse méretbeli különbsége. Balra a Timár Mix EliteCarp, jobbra a Timár Mix Roach látható.

Kicsit hagyni kell ilyenkor, amíg a szemcsék jól megszívják magukat, majd az áttörés előtt újra kell nedvesíteni a megfelelő állag eléréséhez. Rostálás után került az etetőanyagba búza és kukorica is, hogy a nagyobb darabok az etetésen tartsák a horgászhelyre érkező nagyobb halakat is.

gombócok
Rostálás után az alapozó gombócok minimális kukoricával és búzával megspékelve.

Jöhetett az etetés. Az etetőanyagot az egyszerűség kedvéért Balázs dobta, én pedig a kukorica-búza mixet kupakolva juttattam be. 4 órásra terveztük a horgászatunkat, ez alatt az idő alatt kellett eldöntenünk, melyik etetést preferálják jobban a szerdahelyi halak.

etetés
Balázs dobva juttatta be a gombócokat.
 
etetés
Mindig nagyon fontos a pontos etetés.

 szemes
Szemes egyveleg, adalékban áztatva.

  kupakolás
Kupakkal szépen az összes egy helyre került.

Etetés után, gyorsan mi is magunkhoz vettük az otthonról hozott szendvicseket, de nem volt időnk mind megenni, mert hamar kapás jelentkezett mindkettőnknél. Balázs pontyot, én kárászt tereltem a szákba. Jól kezdődik reméltük a folytatás is hasonlóképp alakul.

ponty
Etetés után pár perc kellett csak az első hal megjelenéséhez.

kárász 
Kezdetben csontival is próbálkoztunk, de az apróhalak ellehetetlenítették a használatát. Ilyen szép kárászok is inkább kukoricát részesítették előnyben.

Nem említettem még, csalinak kukoricát használtunk, mert a csontinak az apró razbórák egyből nekirontottak. Szóval a 0,19/ 0,17-es zsinóron lévő horgunkra 10-es erős húsú horog került, amin kifektetve kínáltuk fel a szemes takarmányt.
Az első kapások után szép lassan elcsendesedett a víz, de egy két beleúszás jelezte, hogy van hal az etetésen. Nem kellett több jel, egyből ráetettünk és hamar fogtunk is egy-egy pontyot. Ezután minden hal után hol a gombóc repült a vízbe, hol pedig szemes került az etetésre.

ráetetés
Fontos volt az ütemes ráetetés.

A kárászok jobban ráálltak a szemesre, így folyamatosan tudtam szedni őket, néha egy-egy ponty színesítette a zsákmányom. Az etetőanyagos etetésen nehezebben lehetett kapásra bírni a halakat. Balázs le is finomította a cuccát 0,15/ 0,13-ra és 12-es horogra, amivel egy pár pontyot kiterelt, bizonyítva ezzel, hogy a halak ott vannak, csak valamiért nem táplálkoznak vehemensen.

fárasztás
Balázs fáraszt….

 fárasztás
A vékony szerelés és csőgumi rendesen megdolgoztatta Balázst is.
 
ponty
Itt már jó helyen van a szép nyurga.

 fárasztás
Felváltva húztuk a halakat.

szákolás 
Te már nem menekülsz.
 
ponty
Nem nagy, de élvezetes a fárasztása.

Nem kell mondani senki számára a 4 órás horgászat hamar elrepült. Szákba nem gyűjtöttük a halakat, de fejben számoltuk, ki hány darabot fogott. Balázs etetőanyagos etetése 6 pontyot és 9 kárászt adott, ezzel ellentétben a szemes etetés 8 pontyot és 27 db kárásszal ajándékozott meg.
Így könnyen eldöntöttük, hogy melyik etetés felé billen a mérleg nyelve. Valószínűleg az apró razbórák, melyek az etetőanyagot megrohamozták zavarhatták a többi halat, ill. tudni kell, hogy a tó halait szemessel etetik, ezért jobbára azt keresik. 

kiflibojlival
Azért kiflibojlival is „kipiszkáltam” egyet:)

Érdemes volt kísérletezni, mert megint kicsit előbbre jutottunk és ezeket a gyakorlásokat,tanulságokat a későbbiekben biztosan feltudjuk használni, mind hobbi, mind versenyhorgászatok során.

Hozzászólások   

0 #1 profile 2018-11-01 09:25
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Hozzászólás írásához kérlek jelentkezz be!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.