Ötletek, módszerek

Telefon: +36 93/510-263 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Regisztráció

felszerelésMikor kijön az első napsütés és a hőmérséklet rohamosan növekszik, mikor kiolvadnak a tavak valami megmozdul a horgászokban. Elkezdjük előszedni a horgászfelszereléseinket leporolni botjainkat, megzsírozzuk orsóinkat, feltérképezzük mennyi etetőanyagunk maradt tavalyról, felmérjük, hogy milyen horgokat kössünk az idei horgászatokra, egyszóval készülünk a horgászszezonra, tervezgetjük mire is van szükségünk, mit kell beszereznünk az első horgászatainkhoz.


Gondolat ébresztésként szemléltetném miket is szükséges elvégeznünk (ha télen még nem tettük meg) most a tavasz első napjaiban, hogy megóvjuk botjaink, orsóink állapotát, hogy felkészüljünk mind horgokkal mind szerelésekkel a szezonra, a versenyekre, hogy mikor eljön az idő, és horgászni megyünk, már ne kelljen ezekkel bajlódnunk és a horgászatra szánt időnket ténylegesen a halfogással tudjuk tölteni.
Először is a horgászbotokkal kezdeném. Sokan már október-novemberben elteszik „télire” botjaikat. Még most sem késő áttörölgetni vizes ruhával az összes horgászbotunkat, megszabadítani a rárakódott etetőanyagtól és sártól, majd aprólékosan minden egyes gyűrűt kívül belül megtisztítani. A rakós botoknál pedig még jobban felértékelődik a bot karbantartására szánt idő, hiszen a lehető legfinomabb anyagokból készülnek, amely év közben is igényli a gondviselést. Megéri időt szánni ezekre a dolgokra, hiszen meghosszabbíthatjuk a botok, gyűrűk élettartamát, netán észreveszünk már most olyan sérüléseket (repedés, gyűrű kopás stb.) amiket időben tudunk javítani, javíttatni. A tiszta sérülésmentes gyűrű belsőkkel növelhetjük zsinórjaink élettartamát is.

tisztításNem kell más a tisztításhoz, mint mosószeres langyos víz és törlőrongy, na meg persze a tisztítandó horgászfelszerelés.

tisztitás
A gyűrűk tisztítását és átnézését alaposan végezzük.

Az orsóknál is ugyanezzel a módszerrel, vizes ruhával megtisztítjuk minden szennyeződéstől, persze csak kívülről, majd a dob levétele után száraz! ruhával letörölgethetjük az olajos részeket és utána zsírozhatunk. Figyeljünk oda, hogy csak addig bontsuk szét orsóinkat darabjára, amíg azt biztosan össze is tudjuk rakni. Az erre szánt időt is megfogja hálálni az orsónk, mind élettartam növekedésben, mind a finom, akadálymentes futásban.
 

orsó tisztítás
Legalább ennyire szedjük szét az orsónkat és kívülről vizes, belülről száraz ronggyal távolítsuk el a szennyeződést.

orsó tisztítás
Jól látszik, az orsó az olajos szennyeződéstől mentes, most már lehet zsírozni.

Jöhetnek a horgok felmérései, miből mennyit használtam tavaly, mit kell pótolnom, milyen újdonságok jöhetnek szóba, amit szívesen kipróbálnék. Érdemes tervezni az előbb említetteket, hiszen nem célszerű mindent összevásárolni, ami későbbiekben használatlanul marad. Személy szerint én mindig maradok a már jól bevált formáknál és típusoknál. Ezeket a horgokat vagy előkötve, vagy csomagba gyűjtve kaphatjuk meg, így mindenki a saját jól megszokott előkezsinórjaira kötögetheti, horogméret, zsinórméret halfajra csoportosítva. Rengeteg időt és energiát tudunk megspórolni a horgászszezon előtt megkötött horgokkal, amikor csak kinyitja az ember a horogtartóját és válogathat kénye-kedve szerint.
 

horogtartó
Többféle horogtároló eszköz létezik az előkötött horgoknak, én a fa dobozokat részesítem előnyben.
 
horogtartó
Az előkötött horgok szépen tematika szerint rendezve várják a horgászszezont.

Egyre több horgász használ valamilyen csúzlit a horgászatához, lehet ez szemes, élőcsalit lövő vagy etetőanyagot bejuttató csúzli. Már most leellenőrizhetjük a csúzlinkon lévő gumi és kosár állapotát, mert a horgászatok alkalmával sok bosszúságot tudnak okozni, ha már az első lövésnél szakad a gumi és nincs tartalék darab nálunk.

csúzli
Még tisztításra vár, de jól látszik hogy megfelelő az állapota, a gumik épek, a kosár nincs berepedve.
 
csúzli
Minden egyes darabot külön-külön szemrevételezek, hogy megbizonyosodjam az állapotukról.


Rakós és spiccbotos horgászatokra is tudunk otthon készülni. Nem kell hozzá tópartra mennünk, hogy elkészítsünk pár létrát megfelelő hossz, zsinórvastagság, horogméret és úszóméret megválasztásával. Az otthon üresen töltött órák helyett érdemes belevetni magunkat a szerelékkészítésbe, hiszen pár óra leforgása alatt számos szerelék készíthető el, amik csak ólmozásra várnak, melyet a legmegfelelőbben a vízparton tudunk végrehajtani. Persze aki rendelkezik úszósúlyozó csővel otthon is elvégezheti, de úgy gondolom a nyílt vízi úszósúlyozásnál nincs pontosabb beállítás. Szóval a szerelékek elkészítésére szánt időt akkor tudjuk legjobban értékelni, mikor a vízparton szembesülünk, hogy a másik horgásztársunk mondjuk süvítő szélben akarja a spiccbotos szerelését elkészíteni, mikor a horogtól kezdve mindent visz a szél, mi meg csak előkapjuk szerlékünket, ráakasztjuk a botvégre, besúlyozzuk, bemérjük a vizet, etetünk és horgászhatunk, míg társunk még mindig a szerelésnél fog tartani, nem beszélve arról, ha leszakad véletlen kezdheti előröl a folyamatot, mi meg ilyen esetben előkapjuk a másik előre elkészített létrán tárolt szerelékünk.

előkék
A sorba állított szerelékek már csak súlyozásra várnak, szinte minden zsinórvastagsággal és úszómérettel felkészülhetünk.

előkék 
Egy rekesz a sok közül, itt épp a keszeges szerelékek láthatók.

Tovább haladva érdemes felmérnünk, milyen etetőanyagok, pelletek, bojlik stb. maradtak a tavalyi évről, melyiknek jár le legelőszőr a szavatossága, mit kell először elhasználnunk, miből kell már most rendelnünk, mi vált be tavaly, amit még be kell szereznem, hogy horgászszezonra biztosan legyen. Fel kell mérni, kb. mennyi fogyott el tavaly ezekből a csalikból, mennyire számítok idén, hogy el fog fogyni, mert a manapság nem olcsó etetőanyagok, pelletek, bojlik árát valahogy bele kell számolnom a költségvetésembe. Jobb ezekkel tisztában lenni előre, persze csak nagyságrendileg tudok számolni vele, de mégis jobb előre szembesülni és tervezni a költségekkel, mit engedhetek meg magamnak és hol kell meghúznom a határt.
 

etetők
Minden csaliról, etetőanyagról meg kell győződni meddig használható fel és előre venni a már lejárt vagy hamarosan lejáró darabokat.

Röviden ennyit szerettem volna figyelemfelkeltés és ösztönzés céljából leírni. Mindemellett számos más dologgal is készülhetünk az éves horgászatainkra. Mindenki saját maga dönti el, mit érez úgy, hogy most van még ideje megtenni, de ha már valaki csak a fent leírtakat elvégzi, már előbbre jár, időt, energiát spórol meg magának és még több időt tud a kedvenc hobbijának szentelni.

Hozzászólások   

0 #1 mj 2013-03-18 09:52
Szerintem ez jól sikerült írás, frappáns!

mj

Hozzászólás írásához kérlek jelentkezz be!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.