Horgászbeszámolók

Telefon: +36 93/510-263 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Regisztráció

pomtyDátum szerint már rohamléptekben közeledik a hűvösebb idő, így a pecások igyekeznek minden lehetőséget kihasználni, hogy vízparton lehessenek, amikor ilyen tavaszias időjárás adatik, mint ezen a hétvégén is. Gellért barátom invitált meg egy szombati horgászatra a Sárberki horgásztóra Lentibe, hogy feederezzünk egyet. Sajnos a szombat délutáni egyéb elfoglaltságaim miatt nem volt jó nekem, de Ő azt mondta így is elmegy lógatni. A délelőtt folyamán tiszteletét is tette nálunk az üzletben, hogy felszerelkezzen csalival a délutáni pecára.

Már a kora délutáni órákba jöttek sorban a képek, hogy mit hagyok épp ki.

ponty

amúr

ponty

Két feeder bottal ült le, a kárászok mellé beugrott két ponty, az egyik gyönyörű szép nagy példány és egy amúr is. Nyerő csalik a már eddig is több vízen bizonyított SBS Mini Fluro Pop-Up bojlijai voltak, amely kis mérete ellenére nagy halakat tud adni. De jöttek halak a Tímár Mix Fluo Soft pelletjeire is.

A képeket látva gyorsan le is beszéltem, hogy bizony vasárnap is ellátogatunk a tóra és horgászunk egy jót. Az időjárás előrejelzés is kedvező időt jósolt, így tényleg nem volt kérdéses, hogy a hétvége második felét a vízparton fogom tölteni.
Nagyon kényelmesre terveztük a napot, így tíz órakor indultunk el feltankolni csalival a boltba. Élőcsalit nem vettünk magunkhoz, kizárólag pelletek szerepeltek az elképzelésben, a módszer pedig egyértelműen a feeder volt, azon beül is a method. Etetőanyagnak a Haldorádó Fluo Energy Zöld Afrikát választottam, amivel most horgásztam életemben először. Ez egy zöldalma-fahéj aromájú, hallisztet is bőségesen tartalmazó kaja. Tettem hozzá még a Gellért által előző nap kevert T-Products Tájger és Bait-Tech Special G Green kombóból is egy minimálist, mert nekem egy kis Tájger nélkül nincs peca. 

Gyorsított eljárásban megközelítettük a tavat, majd napijegyváltás és a tűzszekérrel való becipekedés után már sebesen szereltük is a készségeket, hogy minél előbb vízben legyenek a csalik. Az előző napi fogások alapján epekedve vártuk, hogy görbüljön a spicc. Sokat nem is kellett, bedobás után pár pillanattal már el is húzta. Kárász, nem is kicsi. Egy-két órán át így ment ez, kárász-kárász néha egy szebb dévérrel vegyítve. Cserélgettük sorra a csalikat, amit tegnap felvett a ponty azt ma nem akarta, így próbálkoztunk csak, hogy mi lehet a mai tuti. Egyszer csak, mintha elvágták volna, nincs kapás. Csak néztük egymást, hogy mi történhetett. Néztünk körbe a tavon, sehol nem fárasztanak.
Átmeneti pánikunkat ismét megtörte egy kárász. Majd egy gyengébb kapás után akasztok, megnyikkan a fék. Végre, úgy néz ki, hogy egy ponty is tiszteletét teszi. 

ponty

Szákolás, majd fotózás és már mehet is vissza, a nap első pontya. Az erősebb botomra jött, ami 360 hosszú, heavy jelzésű régi szériás Shimano SpeedMaster volt, az orsón pedig 0,22-es Tubertini Gorilla Feeder zsinór tett ügyeletet. A végszereléken 30 grammos method feeder kosár, a 0,10-es fonott előkén pedig 10-es Gamakatsu horog volt, melynek hajszálelőkéjére csalitüskét tettem a csali felkínálásához. A másik botom végszereléke megegyezett ezzel, csak a kosár 20 grammos volt. A bot pedig egy Seria Walter Nova Bomb Feeder 3 méteres hosszban. Jelenleg a kedvenc pálcáim közé tartozik, közeli horgászathoz nagyon szeretem, ereje pedig felettébb meglepő a könnyedségéhez képest. 3000-es Cormoran Corcast Superjet orsóján pedig 0,20-as Tubertini Gorilla Sinking zsinór volt.

A ponty után jött az előtte lévő kárászozás majd ismét kis szünet tarkította a horgászatunkat, amikor a Nova Bomb feedert elcsavarta ismét egy érezhetően combosabb hal az eddigi kárászokhoz képest. Az SBS Mini Fluro Pop-Up csalija ízlett meg neki is.

ponty

Fényképezés és visszaengedés után ismét csalizás, majd dobás. A csalikat folyamatosan cserélgettem, eredményesnek bizonyult még a Maros Mix Pop-Up Extra csalizó pellete is.

Már javában késő délután volt mikor ismét a gyengébb készségen jelentkezett egy gyenge kapás. Csak néztem, hogy mozog a spicc, de nem tekeri el. Amikor kicsit jobban elhúzta bevágtam neki, minimális ellenállást éreztem csak, elindult kicsit balra, de jött felém. Gondoltam, hogy kárász lesz vagy esetleg egy kisebb ponty. Egyszer csak megtorpant és kitört teljesen balra, ekkor már biztos voltam, hogy ponty lesz. Szépen elkezdett dolgozni a kezdeti lomhasághoz képest. A bot szépen dolgozott, egy élvezetes fárasztás vette kezdetét. Ahogy egyre közelebb került nehezedett a fárasztás, előttünk elég sokáig kevergett, de még nem jött fel egyszer se, így nem tudtuk milyen és mekkora hal is van a horgon, mozgás alapján még mindig pontyra tippeltem, gondoltam szebb ötös lehet. Ám amikor először feljött csodálkozva láttam, hogy ez bizony inkább a duplája lesz. Szákba terelés után a pontymatracra került a fenevad, ott vettük észre, hogy miért volt olyan csalóka az ereje. Egy magát valószínűleg szintén horgásznak csúfoló valami megcsonkított a farok úszóját szegény állatnak, emiatt nem dolgozott annyira. Miután lekezeltük a sebeit ment szépen vissza éltető elemébe.

ponty

Farokuszonya ellenére gyönyörű hal volt, eddigi legnagyobb pontyom posztját vette át. Szintén az SBS Mini Fluro Pop-Up-ja kellett neki, frankfúrti kolbászos ízben.

A kezdeti nehézségek ellenére megjelentek a pontyok is az etetésen, így elégedetten zárult a horgászat. A megfelelően összeállított felszerelés ismét bizonyította, hogy a könnyű horgászatra szánt felszereléssel is tudunk meglepően nagy halakat a szákba terelni.

Amennyiben az ősz továbbra is ilyen kegyes lesz hozzánk még biztosan ellátogatunk egy jó kis feederezésre Lentibe.

A képekért köszönet Gellértnek.

Hozzászólások   

-1 #1 profile 2018-11-02 16:17
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Hozzászólás írásához kérlek jelentkezz be!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.