Horgászat szabályai

Telefon: +36 93/510-263 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Regisztráció

- Horgászni nyári időszámítás alatt 04 órától 23 óráig, az év többi napján 06 órától 20 óráig lehet!
- Non-stop éves jeggyel január 01-től december 31-ig időbeli korlátozás nélkül engedélyezett a horgászat.
- Gyermek éves területi engedéllyel 14 éves korig 1 db. horgászbottal és 1 db egyágú horoggal, kizárólag úszós horgászkészséggel horgászhat.
- Sötétedés után a horgászhelyeket ki kell világítani, pergetés esetén is.
- Tilos horgászni völgyzárógátról, műtárgyról, vízi járműről, illetve a tavon kihelyezett táblákon feltüntetett helyekről, valamint a tó északi befolyójában elhelyezett piros bójáig 04.15-től – 05. 31-ig.
- Engedélyezett a horgászat a parkoló felöli oldalon a mólótól a modellező indító állásig.
- Foglalt hely nincs! Helyfoglalás érkezési sorrendben!
- A fajlagos fogási tilalmi idő és a méretkorlátozás megegyezik az állami horgászjegyen előírtakkal, kiegészül a helyi rendelkezésekkel.
- Tilos a kifogott (megtartott) méretkorlátozással védett halat kicserélni!
- A haltelepítéseket követő időszakra vonatkozóan az Intéző Bizottság részleges, vagy általános horgászati tilalmat rendelhet el!
- A horgászat megkezdése előtt a Csónakózó- tó Fogási és Horgászati naplóba a horgász rögzíti az érkezés időpontját nap, óra, perc megjelöléssel.
A horgászat befejezése után a horgász ugyancsak bejegyzi nap, óra, perc pontossággal a vízpart elhagyásának időpontját. Az érkezés és a távozás pontos rögzítése minden esetben kötelező! Elmulasztása fegyelmi vétséggel jár!
- A méretkorlátozás alá eső halakat, amennyiben azokat megtartja a horgász, kifogásuk után azonnal, nap, óra, perc pontossággal, a méretkorlátozás alá nem eső halakat a horgászat befejeztével, a vízpart elhagyása előtt kell a Csónakázó- tó Fogási és Horgászati Naplóba beírni! Elmulasztása fegyelmi vétséggel jár! Figyelem! – A fogási napló elvesztése esetén új napló beszerzése kizárólag az előzetesen váltott éves területi jegy ismételt megváltásával lehetséges!

Egyéb rendelkezések:
- Tilos vízben állva horgászni.
- Tilos a vízbe vetett horgászkészséget őrizetlenül hagyni.
- Tilos a lékhorgászat.
- Tilos a megfogott halat élve a vízpartról elvinni!
- A tavon csónakból horgászni Tilos.
- Tilos a behordás! Vízi járművel, távirányítású eszközzel (kishajóval) etetőanyagot és horgászeszközt a horgászni kívánt vízterületre bejuttatni nem lehet!
Kivétel ez alól az éves nonstop és mellette kiegészítő jeggyel, valamint a 4 napos kiegészítő jeggyel rendelkező horgászok számára, illetve a szövetség által szervezett teszthorgászatok alkalmával a nehéz harcsázó végszerelék, valamint a bojli, pellet és szemes etetőanyag és a végszerelék gumicsónakkal, vagy ülő gumicsónakkal a horgászhelyre történő bejuttatása a vízpartra merőlegesen a víztest közepéig. Ez esetben a horgászott helyek megjelölésére, ill. a harcsa csali rögzítésére bója használata engedélyezett, melyet a horgászat befejeztével el kell távolítani. Csónakot mindenki saját felelősségére használhat! A módszer használata esetén a horgászat megkezdése előtt minden esetben értesíteni kell a halőrt. Tel.: +36309471814. A módszer mindennemű jogosulatlan alkalmazása, vagy igénybe vétele súlyos szabálysértésnek minősül, s az engedély azonnali bevonásával jár!
- Horgászstégek létesítése Tilos. A stégépítés a horgászszövetség kizárólagos joga!
- Szemetes helyen horgászni Tilos.
- Tilos a vízi-, vízparti növényzet irtása.
- A halak takarmányozása és szoktató etetése Tilos.
- Engedélyezett az etetőrakéta és a csalihal- fogó háló (1x1 méteres) használata két bevetett horgász-készség mellett is, illetve a második harcsázó készség segédbottal történő behúzása.
- Motorkerékpárral és gépjárművel parkolni a parkolóban, illetve az út erdő felöli oldalán; a vasút felöli oldalon a kerítésig az út vasút felöli oldalán lehet. A parkolási szabályok horgászversenyek idejére igény szerint megváltoztathatóak.
- Kismotorral mindkét oldalon, az utak vízparttal ellentétes oldalán lehet parkolni. A szigetre betolható a kismotor, ami horgászhelytől legalább 5 méterre tartható.
- Tilos a kifogott hal vízparton való megtisztítása, ezen cselekmény szabálysértésnek minősül.
- Tilos a kifogott, megtartott méretkorlátozással védett halat kicserélni!
- A kifogott halak tárolására merevítős haltartó használata kötelező. A kifogott nagy testű halaknál, illetve ragadozóhalaknál a pontyzsák, a kipányvázás, illetve a szájbilincs használata engedélyezett. A drótszák használata tilos!

Horgászetika:
Horgászhoz méltatlan viselkedésnek minősül különösen az
- agresszív viselkedés
- a horgászhelyre előbb érkezett horgász zaklatása
- a halőrök munkájának akadályozása, az együttműködés megtagadása
- a szemetes helyen való horgászat
- a hangoskodás a vízparton.

Mennyiségi korlátozások:
- Sportjeggyel horgászó horgász halat nem vihet el, szákba nem gyűjtheti mérlegelés céljából sem! A halak szákban való gyűjtésére és mérlegelésére vonatkozó korlátozás bizonyos horgászversenyeket, teszthorgászatokat megelőzően feloldható.

Méretkorlátozással védett halfajokból (ponty, süllő, stb.) megtartható
Felnőtt horgász esetében:
- naponta, non-stop napijeggyel is - 3 db, fajon-ként legfeljebb 2 db (pl. 2 db ponty + 1 db csuka),
- hetente: 10 db, ebből 5 db ponty,
- éves viszonylatban 30 db, non-stop területi jegy esetén 35 db - méretkorlátozással védett hal megtartása után új területi jegy váltása kötelező a további horgászathoz.
Méretkorlátozással nem védett halfajokból (keszegfélék, ezüstkárász stb.) megtartható:
- naponta, non- stop napijeggyel is - 5 kg, heten-te: 15 kg

Ifjúsági horgász esetében:
- naponta, non-stop napijeggyel is - 2 db, fajonként legfeljebb 1 db (pl. 1 db ponty + 1 db csuka),
- hetente: 5 db, ebből 3 db ponty,
- éves viszonylatban 15 db, non-stop területi jegy esetén 20 db - méretkorlátozással védett hal megtartása után új területi jegy váltása kötelező a további horgászathoz.
Méretkorlátozással nem védett halfajokból (keszegfélék, ezüstkárász stb.) megtartható:
- naponta, non-stop napijeggyel is - 5 kg, hetente: 15 kg.

Gyermekhorgász esetében:
- Méretkorlátozás alá eső nemes halból havonta 1 db tartható meg.
- Egyéb halból naponta maximum 3 kg, évente 40 kg tartható meg.
- Gyermek területi engedéllyel kizárólag felnőtt személy felügyeletével lehet horgászni!

- Féléves engedéllyel felnőtt horgász 15 db, ifjú-sági 8 db méretkorlátozással védett halat foghat.

Megjegyzés: a napi korlátozáson belül kifogott nagyobb "egyéb" halat (pl. 5 kg-os busát) a horgász megtarthatja, de az "egyéb" halak horgászatát köteles abbahagyni.
- 60 cm-nél nagyobb pontyot és 40 cm-nél kisebb compót megtartani Tilos!
- A ponty legkisebb megtartható mérete 35 cm, a süllőé 30 cm, a harcsáé 60 cm, fajlagos tilalmi időszakban legalább 100 cm!

- A tóban kapitális halak is élnek. 15 kg-nál nagyobb ponty, ill. 40 kg-nál nagyobb harcsa kifogása után kérjük azonnal értesítse a halőrt és megérkezéséig tartsa életben a halat. A halőr hitelesíti a fogást, majd arról fényképet és jegyzőkönyvet készít. A ponty ezután visszaengedésre kerül a tóba, a harcsa megtartható. A nagytestű halat kifogó horgász 2015. évre a kifogás évében váltott kizárólag éves területi jeggyel, a jegynek megfelelő ingyenes éves jegy igénybevételére jogosult.

A horgászzsákmány eladása, gazdasági jellegű cseréje SZIGORÚAN TILOS!

További vízi tevékenységek előfordulása a Csónakázó tavon:
- Kanizsa Kajak Kenu Klub - Tavasz: 06,00-19,00; Nyár: 06,00-21,00; Ősz: 06,00-19,00; Tél: eseti jelleggel 10,00-15,00
- Canissa Modellező Sport Egyesület – kedd, csütörtök 16,00-18, 00; vasárnap 14,00-17,00
- Sárkányhajó Egyesületek – megállapodás alapján mindhárom egyesület azonos időszakban veszi igénybe a tavat: kedd, szerda, péntek, vasárnap 17-20 óráig. Pénteken és vasárnap nem használják a ritmusdobot. Versenyek előtt lehet csütörtök is!
- A Kamse (jet-sky) – szerda és szombat 16,00 – 20,00 között egyeztetett időpontban.

A vízi sport tevékenységeket a békés egymás mellett élés szellemében minden horgásznak tiszteletben kell tartania. Horgászni az edzések ideje alatt is lehet, de bármiféle etikátlan viselkedés a vízi sportok kulturált gyakorlóival szemben fegyelmi vétségnek számít. A modellező indító stégről horgászni, a stég mellől a stég elé horgászkészséget keresztbe bedobni és a kihelyezett bójákat szándékosan kiszedni szigorúan tilos! Ezen cselekmények az engedély azonnali bevonásával járnak!

A halőrzés támogatására vonatkozó szabályok:
- A Nagykanizsai Csónakázó-tóra területi (napi vagy éves) jegyet váltó horgász elfogadja a tóra vonatkozó horgászrendet, beleértve a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége (továbbiakban MSZ) által igazolvánnyal ellátott halőrök jogosultságára vonatkozó szabályokat is. A horgászati szabályokat és azok betartását a jegy tulajdonosa annak megvásárlásával egyidejűleg magára nézve kötelezőnek tartja.
- A horgász köteles a MSZ által kiállított igazolvánnyal rendelkező, magát igazoló halőrnek felszólításra zsákmányát bemutatni, horgászfelszerelését bemutatni, a halőr kérésére csomagját kinyitni és ellenőrizhetővé tenni.
- A halőr felszólítására köteles biztosítani azt is, hogy gépjárművébe, annak csomagterébe a halőr ellenőrzés céljából benézhessen. Köteles gépjárművében a csomagokat is ellenőrizhetővé tenni.
- A halőri intézkedés idejére a horgász területi jegyét és állami jegyét köteles átadni a halőrnek. Ha a halőr úgy ítéli meg, hogy a horgász nem működik együtt, a területi jegyet további intézkedés idejéig magánál tarthatja, illetve átadhatja a MSZ-nek.

A horgászrend be nem tartása esetén az IB dönthet a horgász területi jegyének bevonásáról, illetve a tóról határozott vagy határozatlan ideig történő kitiltásról.
A halőr egy adott személyt első alkalommal történő szabálysértése esetén jogosult figyelmeztetni, de a figyelmeztetés tényét fel kell jegyeznie a területi jegyre! Második szabálysértése esetén mérlegelés nélkül magánál kell tartania a területi jegyét és a megfelelő eljárást elindítani a horgásszal szemben!

Hivatásos halászati őr elérhetősége:
Varga Lénárd +36309471814
A Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége elérhetősége:
06 92/313 396

Forrás: Horgász Egyesületek Zala Megyei Szövetsége

Hozzászólás írásához kérlek jelentkezz be!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.