Horgászat szabályai

Telefon: +36 93/510-263 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Regisztráció

Amit most szeretnék nektek leírni, az minden horgász életében nagyon fontos dolognak kellene, hogy legyen! Azért írtam az előző mondatomat feltételes módban, mert most szembesültem a ténnyel, hogy sajnos nem így van!
A fogási napló kitöltéséről, leadási határidejéről, és leadásának fontosságáról szeretnék pár sort írni.
Mint a Szúnyog H.E. egyik vezetője, elsősorban az egyesületünk tagjaihoz, másodsorban minden horgászhoz szeretnék szólni!


Ebben az évben, vagyis megalakulásunk óta először kellett eleget tennünk a MOHOSZ által előírt fogási naplók összesítésére szóló feladatunknak. Ez többek között az egyesületen belül az én feladatom volt!
A tavalyi évben 306-főt számlált egyesületünk, és mivel a gyerekeknek is kell fogási naplót vezetni, ezért 306 fogási naplóra számítottam. Naiv voltam! Most nem fogok külön számokba bocsátkozni, de a 306 fogási napló csupán töredékével találkoztam, az összesítés napján!
Ez az első, és talán legfontosabb probléma! Aztán ahogy számlálgattam, és megtekintettem a fogási naplókat, ráébredtem, hogy csupán pár ember van tisztába a helyes használatáról!
Először is milyen hibákkal találkoztam, legközelebb mikre figyeljünk oda:
- nem a mi egyesületünk tagja, mégis nálunk adta le naplóját. Ez azért fontos, mert minden egyesületnek van egy tagnyilvántartása, ahol az adott fogási napló hiányozni fog!
- a fogási naplóba csak kerek számokat /a kerekítési szabályok betartásával/ szabad írnunk
- mindenképpen kilogrammban adjuk meg a fogásunkat, és nem darabszámban
- a leadás előtt ki kell tölteni az utolsó oldalt, az összesítést. Ezzel a mi munkánkat könnyítitek meg. Nem egyszerű feladat, végignézni a 306 db fogási napló összes oldalát, és összeadogatni külön-külön a fogásokat, és nem is a feladatom! Egyszerűbb, ha mindenki rászán 15 percet az idejéből, és visszanézi fogásait, összeadja, majd megírja az összegzést.
- a fogási naplók leadási határideje a következő év január 10. Ez azért fontos, mert minden egyesületnek, az összesítést el kell végezni, majd január 25.-éig el kell küldenie a megyei szövetség felé. Ők is elvégzik az összegzést, majd elküldik az országos szövetséghez, akik szintén elvégzik ezt, vízterületekre lebontva! Ez rengeteg papírmunka, és fontos a határidők betartása, nehogy megcsússzon az egész.

Fontos még tudnotok, hogy a fogási naplók névre szólóan lettek kiadva! A mi egyesületünkben, a tagnyilvántartásunknak köszönhetően tisztában vagyunk azzal, hogy kik azok, akik a leadási kötelezettségüknek nem tettek eleget!
Mivel még új egyesületnek számítunk, és tagjaink még szinte mind új belépők, feltételezzük a legjobbakat, miszerint a fogási naplókat a régi egyesületüknél adták le, vagy kettős tagok és a másik egyesületet választották.
Remélem ez így van, mert a fogási naplók le nem adása súlyos következményekkel jár.
Szeretnék mindenkit megkérni, hogy:
- a fogási naplót következő év január 10.-ig adják le,
- a leadását annál az egyesületnél tegyétek meg, ahol tagok vagytok, illetve azt megvásároltátok,
- olvassátok el a kitöltési útmutatót, ha valamit nem tudtok, vagy nem egyértelmű, kérdezzetek bátran, akár tőlünk is,
- pontosan vezessétek, töltsétek ki, majd a leadás előtt összesítsétek (kilogrammban), ha ez elmarad nem áll módunkban a fogási naplót átvenni, csak a kitöltött formátumút fogadjuk el,
- figyelmeztessétek barátaitokat, horgásztársaitokat, hogy a fogási naplók leadása fontos, és mindannyiunk érdeke,
- Fogási naplótokat leadhatjátok személyesen a Szúnyog horgászboltban, vagy küldjétek el postán a 8800 Nagykanizsa Kalmár u. 7. címre, esetleg ha erre sincs mód, hívjatok telefonon, írjatok emailt, és találunk megoldást!


Tudnivalók a fogási naplóról

A halászati-horgászati törvény előírása szerint a területi engedélyes, a kifogott hal mennyiségéről és faj szerinti összetételéről fogási naplót köteles vezetni, amelynek alkalmasnak kell lennie a rendelet mellékletében felsorolt halfajok (ponty, csuka, süllő, kősüllő, harcsa, balin, angolna, pisztráng, márna, kecsege, amur, egyéb, összesen), halászati vízterületek szerint kifogott évenkénti mennyiségének megállapítására. A rendelet szerint az engedélyes, naponta a horgászat befejezése után köteles a naplóba bejegyezni az aznap kifogott mennyiséget.

A horgászkezelésű vizeken a " Horgászat Országos Szabályai " kimondja, hogy a méretkorlátozással védett halakat azonnal, tehát a horgászat folytatása előtt kell bejegyezni, mivel a törvény által méretkorlátozással védett halak fogható darabszám korlátozása csak így ellenőrizhető.

A fogási naplót a horgászegyesületek bocsátják tagjaik rendelkezésére. A fogási naplókat a leadás után az egyesületek összesítik. Ha az egyesület saját vizet hasznosít, akkor igen fontos számára a saját tagjainak és területre látogató horgászoknak a vízterületen fogott zsákmányának pontos ismerete.

Az egyesületi fogási statisztikák készítésénél a vízhasznosító és a vízzel nem rendelkező egyesületek több mint harminc kiemelt vízterületre vonatkozó fogási kigyűjtést is végeznek. A részletes egyesületi fogási statisztikák alapján készülnek el a megyei és területi szövetségeknél a térség összesítő statisztikái. Majd ezek alapján az országos összesítéseket követően nyílik mód az egyes nagyvizek (Balaton, Velencei-tó, nagy tározók, tavak, holtágak) fogásainak összesítésére és a kapott adatok értékelésére.

A rendelet szerint a naplót az engedélyes, a tárgy évet követő év január 10. napjáig köteles leadni, mivel a horgászati statisztikák elkészítése egyesületi, majd megyei, területi szövetségi szinten nem kis feladat és ezzel legkésőbb február második feléig, a törvény által előírt határidők betartása érdekében, minden esetben el kell készülni.

A horgászszervezetek által kiadott napló a horgászatot szabályozó legfontosabb előírásokat is tartalmazza, a faj szerinti tilalmi idők határnapjait az éves naptárhoz igazítva. Készhez vétele után a horgásztagnak minden esetben érdemes áttanulmányozni annak érdekében, hogy az arra az évre vonatkozó tényleges előírásokról részletesen tájékozódjon.

A fogási statisztikák alap és meghatározó adatokat nyújtanak a vizek hasznosítóinak Az egyesületek, a szövetségek halgazdálkodási tervük és ezen belül halasítási terveik elkészítésekor jelentős mértékben támaszkodnak a vízterület fogási adataira.

Mindezekből következik, hogy az egyesületek vezetése a tagság figyelmét szinte minden közgyűlésen (vagy év végi körlevélben) felhívja a fogási napló megfelelő vezetésére, leadására, mely törvényi előírás ( a határidőre történő leadás az állami horgászjegy kiváltásának feltétele !) és a naplók összesítéséből készülő statisztikák meghatározó adatsorokat szolgáltatnak a vizek halasításához, így hatásuk van a halállományra, a fogásra és ezeken keresztül a vízterület hasznosítására, gazdálkodására.

A fogási naplót naprakészen a fentiek szerint mindig vezetni kell, mert a napló nem vezetése halvédelmi szabálysértési, vagy horgászati fegyelmi eljárást vonhat maga után.

Köszönöm mindenkinek, aki elolvasta ezt a cikket, és az idén figyeljünk jobban oda!

Köszönettel: Somogyi Balázs

Hozzászólás írásához kérlek jelentkezz be!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.