Horgászat szabályai

Telefon: +36 93/510-263 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Regisztráció

1./ Általános szabályok:
A területi jegyen felsorolt folyóvizeken horgászat alkalmával mindenki az Országos Szabályokat köteles betartani az alábbi kiegészítésekkel:
Minden horgász köteles a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló 46/2001 (XII.27.) BM rendeletet betartani.

Horgászvizek:
• Kerka-patak: a 0+000 km szelvénytől a Felső-szenterzsébet 42+338 km szelvényig
• Lendva-patak (Adovány-csatorna): a 0+000 km szelvénytől a Magyar-Szlovén
országhatár 6+803 km szelvényig
• Cserta-patak: a Kerka pataki torkolatától a Nagylengyeli patak torkolatáig
• Kebele-patak magyarországi szakasza
• a Mura folyó magyarországi szakasza.

A horgászjegyen szereplő horgászvizek egyes szakaszai határvíznek minősülnek, melynek körzetébe a határrend betartása kötelező. Tilos az államhatár megjelölésére szolgáló határjelek megrongálása, elmozdítása, vagy áthelyezése. Az ilyen jellegű cselekmények észlelése esetén a Vas megyei Rendőr főkapitányság határrendészeti szervét kell értesíteni. Telefon: 94/513-553. A felsorolt Zala megyei határrend sértések esetén a magyar Határőrizeti szervet értesíteni kell. Telefon: 06-93-343-477
Az államhatárt az EU Parlament és Tanács 562/206/EK Rendeletében (Schengeni Határellenőrzési Kódex) meghatározott szabályok szerinti bármely ponton át lehet lépni anélkül, hogy személyellenőrzésre kerülne sor, azonban a szomszéd állami területén engedély hiányában végzett jogosulatlan horgászati tevékenységért a felelősséget a horgász viseli. Tilos bármilyen tárgy - így az úszós, fenekező és műcsalis horgászszerelék államhatáron történő átdobása. Tilos vízi járművel tudatosan, vagy a víz, szél sodrása következtében államhatáron átkerülni.

A Kombinált területi jegy birtokában a következő az előírások az irányadóak:
- Felnőtt horgász: 2 db horgászbottal horgászhat, maximum botonként 2 db horoggal. Méretkorlátozás alá eső nemes halból fajonként naponta 2 db, összesen 5 db tartható meg. Heti szinten 6 db, éves szinten összesen 35 db nemeshal tartható meg. Egyéb halból naponta maximum 3 kg tartható meg, amelyet a horgászat befejeztéig a vízben saját szákban kell tartani. Egyéb halból évente összesen 80 kg tartható meg felnőtt területi engedéllyel.

- Ifjúsági, felsőoktatási intézmény hallgatója, /iskolalátogatási igazolással/ horgászfeleség, 70 éven felüli, mozgáskorlátozott: 1 db horgászbottal horgászhat, maximum 2 db. horoggal. Méretkorlátozás alá eső nemes halból fajonként naponta 1 db, összesen 3 db tartható meg. Heti szinten 6 db, éves szinten összesen 18 db nemes hal tartható meg. Egyéb halból naponta maximum 3 kg tartható meg, amelyet a horgászat befejezéséig a vízben saját szákban kell tartani. Egyéb halból évente összesen 40 kg tartható meg ifjúsági területi engedéllyel.

- Gyermek éves területi engedéllyel 14 éves korig: 1 db horgászbottal és 1 db egyágú horoggal, kizárólag úszós horgászkészséggel horgászhat. Méretkorlátozás alá eső nemes halból havonta 1 db tartható meg. Gyermek területi engedéllyel egyéb halból naponta maximum 3 kg, évente 40 kg tartható meg. Gyermek területi engedéllyel kizárólag felnőtt személy felügyeletével horgászhat.

Halfajok vonatkozásában a következő méretkorlátozások, előírások érvényesek:
- A süllő és a ponty megtartható mérete 30 cm
- A csuka, a balin és a márna megtartható mérete 40 cm
- A harcsa megtartható mérete 60 cm – tilalmi időszakban 100 cm
- A jász, szilvaorrú keszeg, garda megtartható mérete 20 cm
- A kecsege nem fogható – közösségi jelentőségű faj!
- A compó megtartható mérete 30 cm / napi 2 db tartható meg/
- A sebes -és szivárványos pisztráng megtartható mérete 25 cm / napi 2 db-2 db tartható meg./
- A menyhal, paduc és domolykó megtartható mérete 25 cm /napi 3 kg tartható meg./
- A csapósügér megtartható mérete 20 cm /napi 3 kg tartható meg/
- Az amur megtartható mérete 40 cm. /napi 2 db tarható meg/

Az észlelt halpusztulást kötelező azonnal jelenteni a területileg illetékes halőrnek. Vízszennyezés esetén haladéktalanul értesíteni kell Vízügyi Igazgatóságot és a Környezetvédelmi Felügyelőséget. Telefon: 94/506-700
A Szövetség kezelésében levő vizekről mennyiségi korlátozás nélkül engedélyezett a törpeharcsa elvitele.
A kifogott és megtartott nemes hal tömegét a fogás után egyedenként azonnal a dátum és az óra, perc pontos feltüntetésével vele azonos sorba kell bejegyezni. Az egyéb hal tömegét a horgászhely elhagyásakor a fogási naplóba kötelezően be kell jegyezni.
A fogási napló kizárólag golyóstollal vezethető, esetleges javítás áthúzás után csak külön sorban végezhető.

Vas megyei illetékes halőrök telefonjai:
Körmend és térsége: 06/70-33-99-705
Kerkaszentkirály-és térsége: 06/30-969-30-78

Zala megyei illetékes halőrök telefonjai:
Nagykanizsa és térsége: 06/30-947-18-14
Letenye és térsége: 06/30-267-76-98

Forrás: Horgász Egyesületek Zala Megyei Szövetsége

- Felnőtt horgász 2 db horgászbottal horgászhat, maximum botonként 2 db horoggal. Méretkorlátozás alá eső nemes halból hetente 5 db, fajonként legfeljebb 3 db, míg méretkorlátozás alá nem eső halakból 5 kg-ot lehet megtartani. Sebes pisztrángból és domolykóból a napi megtartható mennyiség összesen 2 db (1-1 fajonként, vagy összesen 2 pisztráng, vagy 2 domolykó), hetente összesen 5 db. Éves szinten összesen 35 db nemes hal, egyéb halból 80 kg tartható meg.

- Ifjúsági horgász 1 db horgászbottal horgászhat, maximum 2 db horoggal.
- Méretkorlátozás alá eső nemes halból hetente 3 db, fajonként legfeljebb 2 db, míg méretkorlátozás alá nem eső halakból 3 kg-ot lehet megtartani. Sebes pisztrángból és domolykóból a napi megtartható mennyiség összesen 1 db, hetente összesen 2 db (1-1 fajonként, vagy összesen 2 pisztráng, vagy 2 domolykó). Éves szinten összesen 18 db nemes hal, egyéb halból 40 kg tartható meg.

- Gyermek éves területi engedéllyel 14 éves korig 1 db horgászbottal és 1 db egyágú horoggal, kizárólag úszós horgászkészséggel horgászhat. Méretkorlátozás alá eső nemes halból havonta 1 db tartható meg. Gyermek területi engedéllyel egyéb halból naponta maximum 3 kg, évente 40 kg tartható meg. Gyermek területi engedéllyel kizárólag felnőtt személy felügyeletével lehet horgászni.

A horgászat időbeli korlátozása: téli időszámítás esetén 06-tól - 22 óráig, nyári időszámítás esetén 0-tól - 24 óráig engedélyezett a horgászat.

Halfajok vonatkozásában a következő méretkorlátozások érvényesek:
• A compó megtartható mérete 30 cm
• A sebes pisztráng, a menyhal és a domolykó megtartható mérete 25 cm
• A süllő és a ponty megtartható mérete 30 cm
• A csuka, a balin és a márna megtartható mérete 40 cm
• A harcsa megtartható mérete 60 cm – tilalmi időszakban 100 cm
• A jász, szilvaorrú keszeg, garda és a paduc megtartható mérete 20 cm
• A kecsege nem fogható – közösségi jelentőségű faj!

Horgászati szabályok: Tilos a vízparti táborozás, sátorállítás és a tűzrakás! Tilos a vízparti és vízi növényzet irtása! Szemetes helyen horgászni nem szabad! A horgászkészséget őrizetlenül hagyni ugyancsak nem lehet.
Stég, fix parti emelő szerkezet, halászkunyhó, vagy horgászállás a folyómederben, vagy a parton még a parti tulajdonos hozzájárulásával sem létesíthető.
Elektromos vezeték közvetlen közelében, illetve alatta horgászni tilos!
Tilos a vízparton történő halpucolás, halajándékozás! A kifogott élőhalat – kivétel a csali hal - kizárólag vízben lehet tartani. A kifogott halat vödörben, vízben, szárazon, lassú kínos fulladásnak kitenni TILOS!!! A kívülről akadt halat megtartani TILOS! Horgászat végén a nemes halakat a horgász köteles a vízpart elhagyásakor azonnal életteleníteni! A drótszák használata tilos!
A sebes pisztráng tilalmi idejében valamennyi pisztrángfaj kifogása és megtartása TILOS! A pisztráng és a fejes domolykó legkisebb kifogható mérete 25 cm.

A horgászzsákmány eladása, gazdasági jellegű cseréje SZIGORÚAN TILOS!

A kifogott és megtartott nemes hal tömegét a fogás után egyedenként azonnal a dátum és az óra, perc pontos feltüntetésével vele azonos sorba kell bejegyezni. Az egyéb hal tömegét a horgászhely elhagyásakor a fogási naplóba kötelezően be kell jegyezni.

Hivatásos halászati őr elérhetősége:
Mobil: +36302677698
A Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége elérhetősége:
06 /92/313-396

Forrás: Horgász Egyesületek Zala Megyei Szövetsége

- Horgászni nyári időszámítás alatt 04 órától 23 óráig, az év többi napján 06 órától 20 óráig lehet!
- Non-stop éves jeggyel január 01-től december 31-ig időbeli korlátozás nélkül engedélyezett a horgászat.
- Gyermek éves területi engedéllyel 14 éves korig 1 db horgászbottal és 1 db egyágú horoggal, kizárólag úszós horgászkészséggel horgászhat.
- Sötétedés után a horgászhelyeket ki kell világítani, pergetés esetén is.
- Tilos horgászni völgyzárógátról, műtárgyról, vízi járműről, illetve a tavon kihelyezett táblákon feltüntetett helyekről, valamint a tó ságodi és andráshidai befolyójától mindkét oldalon elhelyezett piros bójáig 04.15– től 05.31- ig.
- Foglalt hely nincs! Helyfoglalás érkezési sorrendben!
- A fajlagos fogási tilalmi idő és a méretkorlátozás megegyezik az állami horgászjegyen előírtakkal (kiegészül a helyi rendelkezésekkel).
- A haltelepítéseket követő időszakra vonatkozóan az Intéző Bizottság részleges, vagy általános horgászati tilalmat rendelhet el.
- A horgászat megkezdése előtt a Gébárti Fogási és Horgászati Naplóba a horgász rögzíti az érkezés időpontját nap, óra, perc megjelöléssel.
A horgászat befejezése után a horgász ugyancsak bejegyzi nap, óra, perc pontossággal a vízpart el-hagyásának időpontját. Az érkezés és a távozás pontos rögzítése minden esetben kötelező! Elmulasztása fegyelmi vétséggel jár!
- A méretkorlátozás alá eső halakat, amennyiben azokat megtartja a horgász, kifogásuk után azonnal, nap, óra, perc pontossággal, a méretkorlátozás alá nem eső halakat a horgászat befejeztével, a vízpart elhagyása előtt kell a Gébárti Fogási és Horgászati Naplóba beírni! Elmulasztása fegyelmi vétséggel jár! Figyelem! – A fogási napló elvesztése esetén új napló beszerzése kizárólag az előzetesen váltott éves területi jegy ismételt megváltásával lehetséges!

Egyéb rendelkezések:
- Lékhorgászat a ságodi ágon a fahídtól a tápláló patak befolyásáig, az andráshidai ágon a kemping kerítésének vonalától a tápláló patak befolyásáig engedélyezett! Lékhorgászatot mindenki csak saját felelősségére folytathat!
- A léket a horgászat befejeztével, jól látható módon meg kell jelölni!
- Tilos a vízbe vetett horgászkészséget őrizetlenül hagyni!
- A tavon csónakból horgászni Tilos!
- Horgászstégek létesítése Tilos! A stégépítés a horgászszövetség kizárólagos joga!
- A kijelölt strand területén június 01-től – szeptember 15-ig, illetve a láncbója kihelyezésétől, annak beszedéséig Tilos horgászni! A kemping területén csak a portán elhelyezett beíró füzet használata után szabad horgászni, melynek kitöltésével egyidejűleg a horgász elfogadja a kemping házirendjét!
- Szemetes helyen horgászni Tilos!
- Tilos a vízi-, vízparti növényzet irtása!
- A halak takarmányozása és szoktató etetése Tilos!
- Engedélyezett az etetőrakéta és a csalihal- fogó háló (1x1 méteres) használata két bevetett horgász-készség mellett is, illetve a második harcsázó készség segédbottal történő behúzása.
- Gépjárművel parkolni csak a kijelölt parkoló helyeken lehet.
- Tilos a kifogott hal vízparton való megtisztítása, e cselekmény szabálysértésnek minősül.
- A kifogott halak tárolására merevítős haltartó használata kötelező. A kifogott nagy testű halaknál, illetve a ragadozó halaknál a pontyzsák, a kipányvázás, illetve a szájbilincs használata engedélyezett. Drótszák használata Tilos!
- Tilos a megfogott halat élve a vízpartról elvinni!
- Tilos vízben állva horgászni!
- Tilos a behordás! Vízi járművel, távirányítású eszközzel (kishajóval) etetőanyagot és horgászeszközt a horgászni kívánt vízterületre bejuttatni nem lehet!
Kivétel ez alól az éves nonstop és mellette kiegészítő jeggyel, valamint a 4 napos kiegészítő jeggyel rendelkező horgászok számára, illetve a szövetség által szervezett teszthorgászatok alkalmával a nehéz harcsázó végszerelék, valamint a bojli, pellet és szemes etetőanyag és a végszerelék gumicsónakkal, vagy ülő gumicsónakkal a horgászhelyre történő bejuttatása a vízpartra merőlegesen a víztest közepéig. Ez esetben a horgászott helyek megjelölésére, ill. a harcsa csali rögzítésére bója használata engedélyezett, melyet a horgászat befejeztével el kell távolítani. Csónakot mindenki saját felelősségére használhat! A módszer használata esetén a horgászat megkezdése előtt minden esetben értesíteni kell a halőrt. Tel.: +36302677698. A módszer mindennemű jogosulatlan alkalmazása, vagy igénybe vétele súlyos szabálysértésnek minősül, s az engedély azonnali bevonásával jár!

- Tilos a kifogott, megtartott méretkorlátozással védett halat kicserélni!

Horgászetika:
Horgászhoz méltatlan viselkedésnek minősül különösen az
- agresszív viselkedés
- a horgászhelyre előbb érkezett horgász zaklatása
- a halőrök munkájának akadályozása, az együttműködés megtagadása
- a szemetes helyen való horgászat
- a hangoskodás a vízparton!

Mennyiségi korlátozások:
- Sportjeggyel horgászó horgász halat nem vihet el, szákba nem gyűjtheti mérlegelés céljából sem! A halak szákban való gyűjtésére és mérlegelésére vonatkozó korlátozás bizonyos horgászversenyeket, teszthorgászatokat megelőzően feloldható.

- Méretkorlátozással védett halfajokból (ponty, süllő, stb.) megtartható

Felnőtt horgász esetében:
- naponta, non-stop napijeggyel is - 3 db, fajonként legfeljebb 2 db (pl. 2 db ponty + 1 db csuka),
- hetente: 10 db, ebből 5 db ponty,
- éves viszonylatban 30 db, non-stop területi jegy esetén 35 db - méretkorlátozással védett hal megtartása után új területi jegy váltása kötelező a további horgászathoz.

Ifjúsági horgász esetében:
- naponta, non-stop napijeggyel is - 2 db, fajon-ként legfeljebb 1 db (pl. 1 db ponty + 1 db csuka),
- hetente: 5 db, ebből 3 db ponty,
- éves viszonylatban 15 db, non-stop területi jegy esetén 20 db - méretkorlátozással védett hal megtartása után új területi jegy váltása kötelező a további horgászathoz.
Méretkorlátozással nem védett halfajokból (keszegfélék, ezüstkárász stb.) megtartható:
- naponta, non-stop napijeggyel is - 5 kg, hetente: 15 kg.

Gyermekhorgász esetében:
- Méretkorlátozás alá eső nemes halból havonta 1 db tartható meg.
- Egyéb halból naponta maximum 3 kg, évente 40 kg tartható meg.
- Gyermek területi engedéllyel kizárólag felnőtt személy felügyeletével lehet horgászni!

- Féléves engedéllyel felnőtt horgász 15 db, ifjú-sági 8 db méretkorlátozással védett halat foghat.

Megjegyzés: a napi korlátozáson belül kifogott nagyobb „egyéb“ halat (pl. 5 kg-os busát) a horgász megtarthatja, de az „egyéb“ halak horgászatát köteles abbahagyni.

- 60 cm-nél nagyobb pontyot és 40 cm-nél kisebb compót megtartani Tilos!
- A ponty legkisebb megtartható mérete 35 cm, a süllőé 30 cm, a harcsáé 60 cm, fajlagos tilalmi időszakban legalább 100 cm!

- A tóban kapitális halak is élnek. 15 kg-nál nagyobb ponty, ill. 40 kg-nál nagyobb harcsa kifogása után kérjük azonnal értesítse a halőrt és megérkezéséig tartsa életben a halat. A halőr hitelesíti a fogást, majd arról fényképet és jegyzőkönyvet készít. A ponty ezután visszaengedésre kerül a tóba, a harcsa megtartható. A nagytestű halat kifogó horgász 2015. évre a kifogás évében váltott kizárólag éves területi jeggyel, a jegynek megfelelő ingyenes éves jegy igénybevételére jogosult.

A horgászzsákmány eladása, gazdasági jellegű cseréje SZIGORÚAN TILOS!

A halőrzés támogatására vonatkozó szabályok:
- A Gébárti-víztározóra területi (napi vagy éves) jegyet váltó horgász elfogadja a tóra vonatkozó horgászrendet, beleértve a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége (továbbiakban MSZ) által igazolvánnyal ellátott halőrök jogosultságára vonatkozó szabályokat is. A horgászati szabályokat és azok betartását a jegy tulajdonosa annak megvásárlásával egyidejűleg magára nézve kötelezőnek tartja.
- A horgász köteles a MSZ által kiállított igazolvánnyal rendelkező, magát igazoló halőrnek fel-szólításra zsákmányát bemutatni, horgászfelszerelését bemutatni, a halőr kérésére csomagját kinyitni és ellenőrizhetővé tenni.
- A halőr felszólítására köteles biztosítani azt is, hogy gépjárművébe, annak csomagterébe a halőr ellenőrzés céljából benézhessen. Köteles gépjárművében a csomagokat is ellenőrizhetővé tenni.
- A halőri intézkedés idejére a horgász területi jegyét és állami jegyét köteles átadni a halőrnek. Ha a halőr úgy ítéli meg, hogy a horgász nem működik együtt, a területi jegyet további intézkedés idejéig magánál tarthatja, illetve átadhatja a MSZ-nek.
- A horgászrend be nem tartása esetén az IB dönthet a horgász területi jegyének bevonásáról, illetve a tóról határozott vagy határozatlan ideig történő kitiltásról.
- A halőr egy adott személyt első alkalommal történő szabálysértése esetén jogosult figyelmeztetni, de a figyelmeztetés tényét fel kell jegyeznie a területi jegyre! Második szabálysértése esetén mérlegelés nélkül magánál kell tartania a területi jegyét és a megfelelő eljárást elindítani a horgásszal szemben!

Hivatásos halászati őr elérhetősége:
Toplak Tibor +36302677698
A Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége elérhetősége:
06 92/313 396

Forrás: Horgász Egyesületek Zala Megyei Szövetsége

- Felnőtt horgász 2 db horgászbottal horgászhat, maximum botonként 2 db horoggal. Méretkorlátozás alá eső nemes halból hetente 5 db, fajonként legfeljebb 3 db, míg méretkorlátozás alá nem eső halakból 5 kg-ot lehet megtartani. Éves szinten összesen 35 db nemes hal, egyéb halból 80 kg tartható meg.

- Ifjúsági horgász 1 db horgászbottal horgászhat, maximum 2 db horoggal.
- Méretkorlátozás alá eső nemes halból hetente 3 db, fajonként legfeljebb 2 db, míg méretkorlátozás alá nem eső halakból 3 kg-ot lehet megtartani. Éves szinten összesen 18 db nemes hal, egyéb halból 40 kg tartható meg.

- Gyermek éves területi engedéllyel 14 éves korig 1 db horgászbottal és 1 db egyágú horoggal, kizárólag úszós horgászkészséggel horgászhat. Méretkorlátozás alá eső nemes halból havonta 1 db tartható meg. Gyermek területi engedéllyel egyéb halból naponta maximum 3 kg, évente 40 kg tartható meg. Gyermek területi engedéllyel kizárólag felnőtt személy felügyeletével lehet horgászni.

A horgászat időbeli korlátozása: téli időszámítás esetén 06-tól - 22 óráig, nyári időszámítás esetén 0-tól - 24 óráig engedélyezett a horgászat.

Halfajok vonatkozásában a következő méretkorlátozások érvényesek:
• A compó megtartható mérete 30 cm
• A sebes pisztráng, a menyhal és a domolykó megtartható mérete 25 cm
• A süllő és a ponty megtartható mérete 30 cm
• A csuka, a balin és a márna megtartható mérete 40 cm
• A harcsa megtartható mérete 60 cm – tilalmi időszakban 100 cm
• A jász, szilvaorrú keszeg, garda és a paduc megtartható mérete 20 cm
• A kecsege nem fogható – közösségi jelentőségű faj!

Horgászati szabályok: Tilos a vízparti táborozás, sátorállítás és a tűzrakás! Tilos a vízparti és vízi növényzet irtása! Szemetes helyen horgászni nem szabad! A horgászkészséget őrizetlenül hagyni ugyancsak nem lehet.
Stég, fix parti emelő szerkezet, halászkunyhó, vagy horgászállás a folyómederben, vagy a parton még a parti tulajdonos hozzájárulásával sem létesíthető.
Elektromos vezeték közvetlen közelében, illetve alatta horgászni tilos!
Tilos a vízparton történő halpucolás, halajándékozás! A kifogott élőhalat – kivétel a csali hal - kizárólag vízben lehet tartani. A kifogott halat vödörben, vízben, szárazon, lassú kínos fulladásnak kitenni TILOS!!! A kívülről akadt halat megtartani TILOS! Horgászat végén a nemes halakat a horgász köteles a vízpart elhagyásakor azonnal életteleníteni! A drótszák használata tilos!

A horgászzsákmány eladása, gazdasági jellegű cseréje SZIGORÚAN TILOS!

A kifogott és megtartott nemes hal tömegét a fogás után egyedenként azonnal a dátum és az óra, perc pontos feltüntetésével vele azonos sorba kell bejegyezni. Az egyéb hal tömegét a horgászhely elhagyásakor a fogási naplóba kötelezően be kell jegyezni.

Hivatásos halászati őrök elérhetősége:
 +36302677698, vagy +36309471814
A Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége elérhetősége:
06 92/313 396

Forrás: Horgász Egyesületek Zala Megyei Szövetsége

- Horgászni nyári időszámítás alatt 04 órától 23 óráig, az év többi napján 06 órától 20 óráig lehet!
- Non-stop éves jeggyel január 01-től december 31-ig időbeli korlátozás nélkül engedélyezett a horgászat.
- Gyermek éves területi engedéllyel 14 éves korig 1 db. horgászbottal és 1 db egyágú horoggal, kizárólag úszós horgászkészséggel horgászhat.
- Sötétedés után a horgászhelyeket ki kell világítani, pergetés esetén is.
- Tilos horgászni völgyzárógátról, műtárgyról, vízi járműről, illetve a tavon kihelyezett táblákon feltüntetett helyekről, valamint a tó északi befolyójában elhelyezett piros bójáig 04.15-től – 05. 31-ig.
- Engedélyezett a horgászat a parkoló felöli oldalon a mólótól a modellező indító állásig.
- Foglalt hely nincs! Helyfoglalás érkezési sorrendben!
- A fajlagos fogási tilalmi idő és a méretkorlátozás megegyezik az állami horgászjegyen előírtakkal, kiegészül a helyi rendelkezésekkel.
- Tilos a kifogott (megtartott) méretkorlátozással védett halat kicserélni!
- A haltelepítéseket követő időszakra vonatkozóan az Intéző Bizottság részleges, vagy általános horgászati tilalmat rendelhet el!
- A horgászat megkezdése előtt a Csónakózó- tó Fogási és Horgászati naplóba a horgász rögzíti az érkezés időpontját nap, óra, perc megjelöléssel.
A horgászat befejezése után a horgász ugyancsak bejegyzi nap, óra, perc pontossággal a vízpart elhagyásának időpontját. Az érkezés és a távozás pontos rögzítése minden esetben kötelező! Elmulasztása fegyelmi vétséggel jár!
- A méretkorlátozás alá eső halakat, amennyiben azokat megtartja a horgász, kifogásuk után azonnal, nap, óra, perc pontossággal, a méretkorlátozás alá nem eső halakat a horgászat befejeztével, a vízpart elhagyása előtt kell a Csónakázó- tó Fogási és Horgászati Naplóba beírni! Elmulasztása fegyelmi vétséggel jár! Figyelem! – A fogási napló elvesztése esetén új napló beszerzése kizárólag az előzetesen váltott éves területi jegy ismételt megváltásával lehetséges!

Egyéb rendelkezések:
- Tilos vízben állva horgászni.
- Tilos a vízbe vetett horgászkészséget őrizetlenül hagyni.
- Tilos a lékhorgászat.
- Tilos a megfogott halat élve a vízpartról elvinni!
- A tavon csónakból horgászni Tilos.
- Tilos a behordás! Vízi járművel, távirányítású eszközzel (kishajóval) etetőanyagot és horgászeszközt a horgászni kívánt vízterületre bejuttatni nem lehet!
Kivétel ez alól az éves nonstop és mellette kiegészítő jeggyel, valamint a 4 napos kiegészítő jeggyel rendelkező horgászok számára, illetve a szövetség által szervezett teszthorgászatok alkalmával a nehéz harcsázó végszerelék, valamint a bojli, pellet és szemes etetőanyag és a végszerelék gumicsónakkal, vagy ülő gumicsónakkal a horgászhelyre történő bejuttatása a vízpartra merőlegesen a víztest közepéig. Ez esetben a horgászott helyek megjelölésére, ill. a harcsa csali rögzítésére bója használata engedélyezett, melyet a horgászat befejeztével el kell távolítani. Csónakot mindenki saját felelősségére használhat! A módszer használata esetén a horgászat megkezdése előtt minden esetben értesíteni kell a halőrt. Tel.: +36309471814. A módszer mindennemű jogosulatlan alkalmazása, vagy igénybe vétele súlyos szabálysértésnek minősül, s az engedély azonnali bevonásával jár!
- Horgászstégek létesítése Tilos. A stégépítés a horgászszövetség kizárólagos joga!
- Szemetes helyen horgászni Tilos.
- Tilos a vízi-, vízparti növényzet irtása.
- A halak takarmányozása és szoktató etetése Tilos.
- Engedélyezett az etetőrakéta és a csalihal- fogó háló (1x1 méteres) használata két bevetett horgász-készség mellett is, illetve a második harcsázó készség segédbottal történő behúzása.
- Motorkerékpárral és gépjárművel parkolni a parkolóban, illetve az út erdő felöli oldalán; a vasút felöli oldalon a kerítésig az út vasút felöli oldalán lehet. A parkolási szabályok horgászversenyek idejére igény szerint megváltoztathatóak.
- Kismotorral mindkét oldalon, az utak vízparttal ellentétes oldalán lehet parkolni. A szigetre betolható a kismotor, ami horgászhelytől legalább 5 méterre tartható.
- Tilos a kifogott hal vízparton való megtisztítása, ezen cselekmény szabálysértésnek minősül.
- Tilos a kifogott, megtartott méretkorlátozással védett halat kicserélni!
- A kifogott halak tárolására merevítős haltartó használata kötelező. A kifogott nagy testű halaknál, illetve ragadozóhalaknál a pontyzsák, a kipányvázás, illetve a szájbilincs használata engedélyezett. A drótszák használata tilos!

Horgászetika:
Horgászhoz méltatlan viselkedésnek minősül különösen az
- agresszív viselkedés
- a horgászhelyre előbb érkezett horgász zaklatása
- a halőrök munkájának akadályozása, az együttműködés megtagadása
- a szemetes helyen való horgászat
- a hangoskodás a vízparton.

Mennyiségi korlátozások:
- Sportjeggyel horgászó horgász halat nem vihet el, szákba nem gyűjtheti mérlegelés céljából sem! A halak szákban való gyűjtésére és mérlegelésére vonatkozó korlátozás bizonyos horgászversenyeket, teszthorgászatokat megelőzően feloldható.

Méretkorlátozással védett halfajokból (ponty, süllő, stb.) megtartható
Felnőtt horgász esetében:
- naponta, non-stop napijeggyel is - 3 db, fajon-ként legfeljebb 2 db (pl. 2 db ponty + 1 db csuka),
- hetente: 10 db, ebből 5 db ponty,
- éves viszonylatban 30 db, non-stop területi jegy esetén 35 db - méretkorlátozással védett hal megtartása után új területi jegy váltása kötelező a további horgászathoz.
Méretkorlátozással nem védett halfajokból (keszegfélék, ezüstkárász stb.) megtartható:
- naponta, non- stop napijeggyel is - 5 kg, heten-te: 15 kg

Ifjúsági horgász esetében:
- naponta, non-stop napijeggyel is - 2 db, fajonként legfeljebb 1 db (pl. 1 db ponty + 1 db csuka),
- hetente: 5 db, ebből 3 db ponty,
- éves viszonylatban 15 db, non-stop területi jegy esetén 20 db - méretkorlátozással védett hal megtartása után új területi jegy váltása kötelező a további horgászathoz.
Méretkorlátozással nem védett halfajokból (keszegfélék, ezüstkárász stb.) megtartható:
- naponta, non-stop napijeggyel is - 5 kg, hetente: 15 kg.

Gyermekhorgász esetében:
- Méretkorlátozás alá eső nemes halból havonta 1 db tartható meg.
- Egyéb halból naponta maximum 3 kg, évente 40 kg tartható meg.
- Gyermek területi engedéllyel kizárólag felnőtt személy felügyeletével lehet horgászni!

- Féléves engedéllyel felnőtt horgász 15 db, ifjú-sági 8 db méretkorlátozással védett halat foghat.

Megjegyzés: a napi korlátozáson belül kifogott nagyobb "egyéb" halat (pl. 5 kg-os busát) a horgász megtarthatja, de az "egyéb" halak horgászatát köteles abbahagyni.
- 60 cm-nél nagyobb pontyot és 40 cm-nél kisebb compót megtartani Tilos!
- A ponty legkisebb megtartható mérete 35 cm, a süllőé 30 cm, a harcsáé 60 cm, fajlagos tilalmi időszakban legalább 100 cm!

- A tóban kapitális halak is élnek. 15 kg-nál nagyobb ponty, ill. 40 kg-nál nagyobb harcsa kifogása után kérjük azonnal értesítse a halőrt és megérkezéséig tartsa életben a halat. A halőr hitelesíti a fogást, majd arról fényképet és jegyzőkönyvet készít. A ponty ezután visszaengedésre kerül a tóba, a harcsa megtartható. A nagytestű halat kifogó horgász 2015. évre a kifogás évében váltott kizárólag éves területi jeggyel, a jegynek megfelelő ingyenes éves jegy igénybevételére jogosult.

A horgászzsákmány eladása, gazdasági jellegű cseréje SZIGORÚAN TILOS!

További vízi tevékenységek előfordulása a Csónakázó tavon:
- Kanizsa Kajak Kenu Klub - Tavasz: 06,00-19,00; Nyár: 06,00-21,00; Ősz: 06,00-19,00; Tél: eseti jelleggel 10,00-15,00
- Canissa Modellező Sport Egyesület – kedd, csütörtök 16,00-18, 00; vasárnap 14,00-17,00
- Sárkányhajó Egyesületek – megállapodás alapján mindhárom egyesület azonos időszakban veszi igénybe a tavat: kedd, szerda, péntek, vasárnap 17-20 óráig. Pénteken és vasárnap nem használják a ritmusdobot. Versenyek előtt lehet csütörtök is!
- A Kamse (jet-sky) – szerda és szombat 16,00 – 20,00 között egyeztetett időpontban.

A vízi sport tevékenységeket a békés egymás mellett élés szellemében minden horgásznak tiszteletben kell tartania. Horgászni az edzések ideje alatt is lehet, de bármiféle etikátlan viselkedés a vízi sportok kulturált gyakorlóival szemben fegyelmi vétségnek számít. A modellező indító stégről horgászni, a stég mellől a stég elé horgászkészséget keresztbe bedobni és a kihelyezett bójákat szándékosan kiszedni szigorúan tilos! Ezen cselekmények az engedély azonnali bevonásával járnak!

A halőrzés támogatására vonatkozó szabályok:
- A Nagykanizsai Csónakázó-tóra területi (napi vagy éves) jegyet váltó horgász elfogadja a tóra vonatkozó horgászrendet, beleértve a Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége (továbbiakban MSZ) által igazolvánnyal ellátott halőrök jogosultságára vonatkozó szabályokat is. A horgászati szabályokat és azok betartását a jegy tulajdonosa annak megvásárlásával egyidejűleg magára nézve kötelezőnek tartja.
- A horgász köteles a MSZ által kiállított igazolvánnyal rendelkező, magát igazoló halőrnek felszólításra zsákmányát bemutatni, horgászfelszerelését bemutatni, a halőr kérésére csomagját kinyitni és ellenőrizhetővé tenni.
- A halőr felszólítására köteles biztosítani azt is, hogy gépjárművébe, annak csomagterébe a halőr ellenőrzés céljából benézhessen. Köteles gépjárművében a csomagokat is ellenőrizhetővé tenni.
- A halőri intézkedés idejére a horgász területi jegyét és állami jegyét köteles átadni a halőrnek. Ha a halőr úgy ítéli meg, hogy a horgász nem működik együtt, a területi jegyet további intézkedés idejéig magánál tarthatja, illetve átadhatja a MSZ-nek.

A horgászrend be nem tartása esetén az IB dönthet a horgász területi jegyének bevonásáról, illetve a tóról határozott vagy határozatlan ideig történő kitiltásról.
A halőr egy adott személyt első alkalommal történő szabálysértése esetén jogosult figyelmeztetni, de a figyelmeztetés tényét fel kell jegyeznie a területi jegyre! Második szabálysértése esetén mérlegelés nélkül magánál kell tartania a területi jegyét és a megfelelő eljárást elindítani a horgásszal szemben!

Hivatásos halászati őr elérhetősége:
Varga Lénárd +36309471814
A Horgászegyesületek Zala Megyei Szövetsége elérhetősége:
06 92/313 396

Forrás: Horgász Egyesületek Zala Megyei Szövetsége

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.